7 Mart 2015 Cumartesi

KADINLAR GÜNÜMÜZ...

Eveet, bu yıl da 8 Mart'a yetiştik. Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun !
Peki benim gibi merak eden yada üşenmeyip nedir bu günün aslı astarı diye bakan var mıdır?
Bu özel gün Amerika'da ölen kadın işçilerin anılmasına yönelik, kadınların kazandığı siyasal ve ekonomik hakları kutlamak için belirlenmiş. Tarihi sürece ve detaylarina girmeye gerek yok ama 1970'ler de BM tarafından 8 martta şuanki adıyla kutlanmasına karar verildiğini bilelim. Cehaletin lüzumu yok.
Tabi biz ülke olarak biraz buruk, biraz mahcup, ziyadesiyle hassas kutluyoruz bu günü. Kadına şiddeti ve kadın ölümlerini kınayarak...
Ne acı ki anlayan anlamayan herkes de ayrı bir görüşe sahip bu konuda. İnsani açıdan bakmaya gerek bile görmüyor bazıları. "Eski kadınlar nerdee, kadınlar ayrı bir havada artık. Elalemde görüyor, benimde olsun diye kocasını yiyip bitiriyor. Sonuda böyle olur işte." diyen bir adamı duydum mesela. Kendi kulaklarımla.
"Çalışmassan kocan döver de söver de. Katlanırsın mecbur." diyen kadında var. Kadın bile kadını suçlu bulabiliyor, ölümü meşru kılabiliyor kendi kafasında. Kadın yaptıklarıyla ölümü hakedebiliyor ne yazık ki !
Halbuki bir insanın yaşama hakkını elinden almak, hele ki sana gücü yetmeyen bir cana kıymak. Öldürdükten sonra uzuvlarını kesmek veya cesedini yakmak. Bir anlık öfkenin falan eseri de değil bu. Yani böyle bir katliamı azıcık dahi meşrulaştıracak tek bir sebep yok.
Burada suçlu aramaya çalışmayalım. Fikirlerimiz farklı olabilir elbette. Ama çözüm odaklı düşünelim. Kaynağı ne, çözüm ne olabilir diye bir soralım. Ekonomik sıkıntı mı, psikolojik sorunlar mı insanlarda ki bu öfkenin kaynağı? Peki neden sinirlerini kadınlardan alıyorlar? Yada öldürmek nasıl bir duygu diyerek manyakça bir sebepleri mi var ? Hiç Allah'tan ve azabından korkmuyorlar mı?  Kafamda deli sorular...
Ben bunun inandığımız gibi yaşamamamızdan kaynaklandığını düşünüyorum. O nedenle yaşadığımız gibi inanır oluyoruz. Prensiplerimiz yok, hayallerimiz yok, amaçsız yaşamaya çalışıyoruz. Gücümüzü kaybediyoruz. Erkek bile olsan güçsüz olabilirsin arkadaşım bunu anla nolur! Sonunda da neye yeniliyorsa; bir insanı, bir aileyi katledebiliyor bu psikoloji.
"Kadınlar size Allah'ın emanetidir" diye buyuran Rasul'ün ümmeti, "Sizin en hayırlınız eşine en yumuşak olandır" buyuran Efendimiz'in (sallallahü aleyhi vesellem) ümmeti bunları yaşayıp yaşatan. Daha da can yakıcı değil mi bu açıdan düşününce.
Ee, eğitim şart efendim. İnanç eğitimi. Öğretimden bahsetmiyorum. Yoksa üniversite mezunu erkeklerin de şiddete ne derece meyilli olduğunu söylüyor araştırmacılar.
Yine de Kadınlar Günümüz kutlu olsun diyelim.
Emekçi kadınları anamadık ama ölüme gidenleri Rahmet ve bol duayla analım bu kadınlar gününde...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder